Algemeen, Regionaal

Spoorbrug tussen Sanderbout en bedrijvenstad Fortuna

donderdag 28 september 2023

In 2019 werd de spoorbrug tussen Sanderbout en bedrijvenstad Fortuna deels afgesloten. De brug had betonrot. Vanaf dat moment kon alleen licht verkeer de brug gebruiken. Auto’s moesten omrijden. Daar komt nu, met de komst van de nieuwe brug, een eind aan. We verwachten dat de nieuwe brug eind 2023 klaar is.

Geschiedenis van de brug

Het verhaal van de brug begint in de jaren 60 van de vorige eeuw. In die tijd maakte de gemeente Sittard afspraken met NS Vastgoed om de spoorwegovergang aan de Veeweg te vervangen door een brug. Die brug kwam er. De gemeente en NS Vastgoed maakten ook afspraken over beheer, onderhoud en vervanging. Sinds die tijd is van alles veranderd: de gemeente Sittard werd gemeente Sittard-Geleen en NS vastgoed werd ProRail. Met name de bewoners van Sanderbout maakten al die jaren veel gebruik van de brug. De teleurstelling was dan ook groot toen de brug in 2019 noodgedwongen werd afgezet met grote betonnen blokken.

Een nieuwe brug

Het vervangen van een spoorbrug als deze heeft nogal wat voeten in aarde. Zo moet op bepaalde momenten het treinverkeer stilgelegd worden. Een aanvraag voor een treinvrije periode moet anderhalf tot twee jaar vooraf ingediend worden. Een lang proces dus, maar ondanks dat sommige mensen daar bang voor waren kwam van uitstel geen afstel.

Planning

In het weekend van 10 en 11 juni is de oude brug gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe. Die is geplaatst in het weekeinde van 9 september. We verwachten dat de brug eind van dit jaar klaar is.

Uitvoerder

ProRail

Info en vragen

Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Bert Pex via bert.pex@sittard-geleen.nl. Ook bereikbaar via telefoonnummer 14 046.

Terug naar overzicht