Algemeen, Landelijk, Regionaal

Hartveilige bedrijventerreinen

donderdag 8 december 2022

 

Bij een hartstilstand telt elke minuut. De overlevingskans is het grootst als omstanders binnen 6 minuten reanimeren en een automatische externe defibrillator (AED) kunnen inzetten. Heb jij een AED die openbaar toegankelijk is? Meld jouw AED dan aan via HartslagNu.nl en maak het verschil!

 

Hoe werkt hartslagnu.nl?

Hartslagnu.nl bestaat uit een database met aangemelde burgerhulpverleners die in het bezit zijn van een reanimatiecertificaat en uit aangemelde AED's.

 

Hieronder geven we weer hoe het systeem van hartslagnu.nl in de praktijk werkt. De volgende symbolen worden daarbij gebruikt:

 

 

In geval van een circulatiestilstand belt u altijd direct 112. De Meldkamer Ambulancezorg (MKA) stuurt dan altijd twee ambulances naar het slachtoffer en het alarmeringssysteem HartslagNu wordt automatisch geactiveerd.

Het systeem zoekt met behulp van het opgegeven adres eerst de locatie van het slachtoffer op. Dit wordt het centrum genoemd. Vanuit dit centrum wordt gezocht naar maximaal 30 burgerhulpverleners van wie één van de opgegeven adressen het dichtst bij het adres van het slachtoffer ligt. Het systeem streeft naar een ideale verdeling van de burgerhulpverleners, 1/3 deel wordt rechtstreeks naar het slachtoffer gestuurd (zogenaamde reanimators) en 2/3 deel wordt eerst naar een AED locatie gestuurd en van daaruit naar de locatie van het slachtoffer (de zogenaamde AED providers). 

 


 

De maximale afstand waarin gezocht wordt is 1000 meter vanaf het centrum. Omdat er niet meer dan 30 burgerhulpverleners gealarmeerd worden kan het voorkomen dat een burgerhulpverlener geen sms-oproep hebt gekregen maar iemand een paar deuren verderop wel.

Het kan voorkomen dat burgerhulpverleners en/of AED's zich tijdelijk hebben afgemeld of niet beschikbaar zijn. Zij worden dan niet in de alarmering meegenomen. De beschikbaarheid van een AED wordt door de beheerder van deze AED ingesteld. Dit instellen kan voor elke dag van de week en repeteert wekelijks. In een tijdspanne van 24 uur kan de beschikbaarheid per uur aangegeven worden.

 

Bij het bepalen van de straal van deze cirkel is rekening gehouden met de  tijd die nodig is om via de AED naar het slachtoffer te gaan. Het doel is dat binnen 6 minuten de reanimatie opgestart wordt en een AED aanwezig is.

 

Een AED aanmelden of aanmelden als burgerhulpverlener? Ga snel naar www.hartslagnu.nl.

Terug naar overzicht